Lucia

Lucia på Skansen 2021

Legenden om den heliga Lucia

”Helgonlegenden om Lucia handlar om Lucia från Syracusa, som brändes på bål för sin kristna tro. Ett mirakel inträffade när lågorna vek undan, men till slut dödades hon av ett svärd.

Den heliga Lucia levde mellan år 286 och 304 i Syrakusa på Sicilien. Där led hon utan tvivel även martyrdöden, sannolikt under den romerske kejsaren Diocletianus förföljelse omkring år 304.

Diocletianus var en av de sista kejsarna som motsatte sig kristendomen som religion. Han gav order om att kristna böcker skulle brännas, att kyrkor skulle rivas och att kristna ledare skulle avrättas. Den heliga Lucia är en av katolska kyrkans högst ärade kvinnliga martyrer.”

Enligt sägnen är den heliga Lucia synskadades skyddshelgon. Du kan läsa mer om Lucia på Synskadades Riksförbunds hemsida, varifrån jag hämtat ovanstående text.

Ett minne jag har är från 1971. Min man och jag bilade genom USA en sommar. Någonstans på landsbygden träffade vi på en indian klädd i festskrud. Det var väl någon form av turist attraktion. Vi pratade med mannen och när vi sa att vi var från Sverige fick han något ljust i ögonen. Lucia – sa han. Han hade varit i Stockholm och fått se Lucia, som gjort stort intryck på honom. Det var en märklig upplevelse att få träffa en indian ute på den amerikanska landsbygden som berättar om Lucia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: