Fakta om kristendomen

Kristendomen är världens största religion med omkring 2,3 miljarder bekännande kristna. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som skildras i Nya testamentet, andra delen i Bibeln. Inom kristendomen anses Jesus vara Guds son.
Jesus Messias = Jesus Kristus
Bibeln är världens mest spridda bok. Texter som under årtusenden väglett och tröstat människor

I de länder som inte är kristna förföljs de kristna.

Bilden visar länder där de kristna förföljs.
Bilden kommer från websidan Open Door

I de kristna länderna är det religionsfrihet. I de icke kristna länderna riskerar de kristna förföljelse och avrättning. I Open Door kan man läsa om de kristnas svårigheter i de olika länderna.

Lucia är ett exempel på en person som fick lida martyrdöden för sin kristna tro, innan Italien blev kristet.

Sverige har blivit ett alltmer sekulariserat land, dvs människor ser sig inte som religiösa längre. Men samhället vilar på kristna värderingar från forna generationer. Konfirmationsstatistiken inom Svenska kyrkan visar på utvecklingen.
2017 konfirmerade drygt 24 procent av alla 15-åringar
1995 konfirmerade 51 procent
1970 konfirmerade drygt 80 procent

Det man talar om nu är den psykiska ohälsan bland unga som alltmer breder ut sig i samhället. Kan det vara en konsekvens av sekulariseringen?

Kanske vi svenskar har det materiellt för bra och tycker att vi klarar oss bra själva. Men när vi drabbas av olycka dras vi till kyrkan. Jag har ett exempel från min lilla landsbygd. När jag gick till kyrkan en vanlig söndag, var det max 10 besökare där. Men så kom katastrofen. En mor och hennes son, som bor i bygden, avled när deras hus brann ner. När de skulle begravas var hela kyrkan fullsatt av sörjande och chockade människor. Då behövs kyrkan för gemenskap och tröst inför det ofattbara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: