Det viktigaste budet

Kärnan i den kristna religionen

En av de skriftlärda …….. frågade Jesus: ”Vilket är det viktigaste budet av alla?” Jesus svarade: ”Viktigast är detta: Hör, Israel, Herren, vår Gud, är den ende Herren, och du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta, av hela din själ, av hela ditt förstånd och av hela din kraft. Sedan kommer detta: Du skall älska din nästa som dig själv. Något större bud än dessa finns inte.”
Markus 12:28-31

Den barmhärtige samariern

En laglärd som ville sätta honom (Jesus) på prov reste sig och sade: ”Mästare, vad skall jag göra för att vinna evigt liv?” Jesus sade: ”Vad står det i lagen? Hur lyder orden?” Han svarade: ”Du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela din kraft och med hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv.” Jesus sade: ”Det är rätt. Gör det, så får du leva.” För att visa att han var rättfärdig sade mannen till Jesus: ”Och vem är min nästa?” På den frågan svarade Jesus: ”En man var på väg från Jerusalem ner till Jeriko och blev överfallen av rövare. De slet av honom kläderna och misshandlade honom, och sedan försvann de och lät honom ligga där halvdöd. En präst råkade komma samma väg, och när han såg mannen vek han åt sidan och gick förbi. På samma sätt med en levit som kom till platsen; när han såg honom vek han åt sidan och gick förbi. Men en samarier som var på resa kom och fick se honom ligga där, och han fylldes av medlidande. Han gick fram och hällde olja och vin på såren och förband dem. Sedan lyfte han upp honom på sin åsna, förde honom till ett värdshus och skötte om honom. Nästa dag tog han fram två denarer och gav åt värden och sade: ’Sköt om honom, och kostar det mer skall jag betala dig på återvägen.’ Vilken av dessa tre tycker du var den överfallne mannens nästa?” Han svarade: ”Den som visade honom barmhärtighet.” Då sade Jesus: ”Gå du och gör som han!”
Lukas 10:25-37

Den barmhärtige samariern skulle i Jesus berättelse symbolisera din nästa.

Kommer du ihåg kartan jag visade igår, den 12 december?

Jämför med den här kartan

Under 2021 var det fler är 116 000 flyktingar som korsade Medelhavet för att komma till Europa

Var kommer flyktingarna ifrån? Jo den icke kristna delen av världen. De betalar stora summor pengar och riskerar sina liv för att komma till drömländerna i den kristna delen av världen..

I bilden högst upp ser jag en symbolik.

Mannen som står symboliserar den kristna som tar hand om sin nästa, medan mannen som ligger symboliserar den som kommer för att få den hjälp han inte kan få i den icke kristna delen av världen.

Var finns välståndet?

En gång för länge sedan lyssnade jag på en man i morgonprogrammet ”Tankar för dagen” i P1. Jag glömmer inte det han sa. ”Ta fram en karta över jordens alla länder. Rita in den kristna delen av världen. Ta sedan och rita in de länder som har det högsta välståndet. Då kommer du att se att de i stort sett sammanfaller”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: