Förlåtelsen

Det stora med kristendomen är förlåtelsen. Årets julkalender i SVT1 ”En hederlig jul med Knyckertz” avslutades på julaftonen enligt kristna värderingar. Alla som ville var välkomma till julbordet och gemenskapen på julaftonen, även de som varit ”dumma”. Bovarna ville inte komma och fick sitta inlåsta i finkan och såga galler.

I Svenska kyrkan ingår alltid syndabekännelsen och förlåtelsen i gudstjänsterna.

Då kom Petrus fram till honom (Jesus) och sade: ”Herre, hur många gånger skall min broder kunna göra orätt mot mig och ändå få förlåtelse av mig? Så mycket som sju gånger?” Jesus svarade: ”Jag säger dig: inte sju gånger utan sjuttiosju gånger.”
Matteus 18:21-22

Detta säger Jesus i Matteus 6:14-15 ”Ty om ni förlåter människorna deras överträdelser skall er himmelske fader också förlåta er. Men om ni inte förlåter människorna skall inte heller er fader förlåta er era överträdelser.

I Jesaja 53:5 står: ”Han blev pinad för våra brott, sargad för våra synder, han tuktades för att vi skulle helas, hans sår gav oss bot.”

När Jesus klev upp på korset, tog han på sig straffet för våra synder. Vi fick syndernas förlåtelse genom honom. Men man ska tro på Jesus och det han säger.

Jesus svarade: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.
Johannes 14:6

Den bästa beskrivningen av förlåtelsen tycker jag kommer från berättelsen om Jesus korsfästelse. På var sin sida om Jesus sitter rövare som också är korsfästa.

Den ene rövaren smädade Jesus medan den andre sa ”Är du inte ens rädd för Gud, du som har fått samma straff? Vi har dömts med rätta, vi får vad vi har förtjänat. Men han har inte gjort något ont. Jesus, tänk på mig när du kommer med ditt rike.” Jesus svarade: ”Sannerligen, redan i dag skall du vara med mig i paradiset.”
Lukas 23:40-43

Den rövaren blev förlåten samma dag han dog, trots att han troligen inte gjort något gott dessförinnan.

Så stor är Jesus förlåtelse.

Också vi ska förlåta varandra. Om de som gjort ont mot mig kommer och ber om förlåtelse, skall jag självfallet förlåta.

Skall jag hämnas? Nej!
Håll fred med alla människor så långt det är möjligt och kommer an på er. Ta inte rätten i egna händer, mina kära, utan låt Guds vrede ha sin gång, ty det står skrivet: Min är hämnden, jag skall utkräva den, säger Herren.
Romarbrevet 12:18-20

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: