Trettondagen

De tre vise männen följde stjärnan som ledde dem till Betlehem

Denna helg firar vi till minne av de tre vise männen från fjärran östern, som kom till Jesusbarnet i Betlehem, för att hylla och skänka honom gåvor.

De tre vise männen
Adventsstjärna

Det är så seden att sätta upp adventsstjärnor i fönstren kom till.
För att minnas de tre vise männens färd, när de följde stjärnan till Betlehem. Enligt gammal tradition skulle adventsstjärnan tas ned från fönstret denna dag.

När Jesus hade fötts i Betlehem i Judeen på kung Herodes tid kom några österländska stjärntydare till Jerusalem och frågade: ”Var finns judarnas nyfödde kung? Vi har sett hans stjärna gå upp och kommer för att hylla honom.”
Matteus 2:1-2

och stjärnan som de hade sett gå upp gick före dem, tills den slutligen stannade över den plats där barnet var. När de såg stjärnan fylldes de av stor glädje. De gick in i huset, och där fann de barnet och Maria, hans mor, och föll ner och hyllade honom. De öppnade sina kistor och räckte fram gåvor: guld och rökelse och myrra.
Matteus 2:9-11

Igår var ingen bra dag. Min lilla älskade katt, som brukar vara ute på dagarna, kom inte hem till natten. Han var borta hela natten. Jag var så ledsen. Det har aldrig hänt förut. Jag tänkte att nu har räven tagit honom, eller så har han blivit överkörd av en bil. Jag var så fylld av sorg.

Ordet sorg är bara ett ord och har ingen betydelse förrän man själv får uppleva den. Samma sak tänkte jag när min man gick bort för ca 5 år sedan. När jag läste dödsannonserna i tidningen, efter hans bortgång, fick orden om sorg och saknad en ny dimension. Förut var det bara ord, men nu fick det en djupare mening.

Man måste själv få uppleva lidande för att förstå andra människor som lider. Att inte själv få uppleva prövningar, blir som att glida runt på en räkmacka. Ingen förståelse för andra.

Min katt kom tillrätta. Han hade blivit inlåst i ett rum och kom inte ut. På morgonen kom han fram när dörren öppnades. En bra lärpenning. Gissa om jag bad Herren om hjälp. Jag blev bönhörd och tackade Herren. Man kan inte ta något för givet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: